Tegels met houtlook

4 januari 2018
 Categorieën: Binnenhuisarchitecten, Blog

Delen  

Het betegelen met houtlook tegels

Veel van ons weten dat een vloerbedekking of een houten vloer warm aandoet, maar ook nadelen heeft. Zo wordt vloerbedekking gemakkelijk vuil en zal het, wanneer er een vloeistof op wordt gemorst, direct moeten worden schoongemaakt. Nu hebben we wel verschillende soorten vloerbedekking. We kunnen daarbij kiezen uit een hoogpolige en laagpolige. Een hoogpolige doet wel warmer aan dan een laagpolige, maar zal sneller vuil worden. Een laagpolige is vaak vaster geknoopt waardoor het vuil niet gemakkelijk in de vloerbedekking kan dringen. Daarom is er gezocht naar een betere oplossing om toch een vloerbedekking te verkrijgen die warm aandoet, maar de nadelen van het snel vuil worden niet heeft. Daarvoor zijn we houten vloeren gaan gebruiken. Nu is een houten vloer van massief houten planken erg kostbaar waardoor er tegenwoordig gemakkelijker laminaat wordt gebruikt. Ook dit laminaat moet onderhouden worden, zodat het langer mee kan gaan. Op gewoon hout kunnen gemakkelijk krassen ontstaan. Om deze problemen te verhelpen, maar toch de uitstraling van hout willen hebben, kunnen we tegels gebruiken die een houtlook hebben. Wanneer je houdt van de sfeer van een houten vloer, maar niet van de vlekken, onderhoud en koude voeten kunnen we tegels gaan gebruiken met een houtlook. De kosten van houtlook tegels zijn vergelijkbaar met die van een goede laminaatsoort. Ondanks dat houtlook tegels wel wat duurder zijn dan het laminaat winnen ze uiteindelijk toch in de kosten omdat ze veel langer meegaan.

Tegels houtlook

De houtlook tegels zien er uit als houten planken, maar zijn keramische. De tegels worden vervaardigd door de klei op hoge temperaturen te bakken en daarna af te werken met een glazuurlaag. Het is de glazuurlaag die ervoor zorgt dat de houtlook tegel ook daadwerkelijk de uitstraling van het echte hout krijgt. Omdat men door speciale technieken ook in staat is reliëf en knoestjes aan te brengen is de tegel praktisch niet meer van het echte hout te onderscheiden. Een houtlook tegel is slijtvast, vlekbestendig, heeft geen speciaal onderhoud nodig en is goed te combineren met een vloerverwarming. Doordat de tegelvloer van een vloerverwarming kan worden voorzien zal de tegelvloer niet meer koud aanvoelen. Omdat tegels de warmte goed kunnen geleiden, is het raadzaam om hierbij een vloerverwarming te gebruiken. Wanneer je in een kamer de vloerverwarming aandoet, zal deze al na 20 minuten behaaglijk warm zijn.

Door de hoge temperatuur waarop de tegels worden gebakken worden de poriën dichtgebrand, zodat er geen vuil in de tegel kan dringen. Bij het morsen van een glas rode wijn zal dat niet in de tegel trekken.

Maten en legwijze

Er zijn verschillende maten tegels houtlook verkrijgbaar. Je hebt er al van 20 bij 90 cm en van 30 bij 120 cm. De houtlook tegels kun je via half steenverband leggen, maar ook als wild verband of visgraat. Met houtlook tegels kun je genieten van de voordelen vergeleken met andere soorten vloerbedekking.

Voor meer informatie spreek met Tegeloutlet Purmerend.